söndag 13 juli 2014

Sätergläntan, vackra färger och blå händer


Dags att skriva en liten rapport om veckan på Sätergläntan! Jag gick alltså en 7-dagars kurs i växtfärgning på den fina slöjdarskolan i Insjön i Dalarna (nej, jag gjorde inget besök på Clas Ohlson…). Oj, vilken lyxtillvaro! Jag och min sambo bodde i en liten stuga som kallades Solbacken som låg i slänten nedanför huvudbyggnaden. Varje dag serverades frukost, lunch och middag och däremellan kaffe och hembakta småkakor. Varje frukost fanns det nybakat varmt bröd att börja dagen med och i matsalen fanns massor av fina slöjdföremål att titta på om man som jag inte är så pratsam på mornarna.


I vår kurs var vi sju deltagare vilket var alldeles lagom för att vi skulle hinna med mycket utan att det kändes trångt i lokalen. Vår lärare Mia var entusiasmerande och väldigt duktig! Och även om det kändes kaosartat till att börja med så klarnade begreppen och färgningsprocesserna efter hand. Första dagen var vi ute och plockade växterna som vi skulle använda oss av. Vi repade björk- och rönnlöv och plockade med oss buntar med brakved som vi sedan skalade av barken från. Senare på kvällen efter middagen tänkte vi oss ut och gräva upp måra-rötter. Det gick en stund, men sedan blev vi anfallna av miljoner små knott. Rackarns vad några av oss blev bitna…

Diverse baljor och hinkar med avkok och färgningar!
Morgonen därpå gick det bättre och vi fick en lagom stor hög av rosafärgade rötter. Krapp och Cochenille lades i blöt, garner tvättades och betades och avkok gjordes på löv, ris och bark. Dagarna därpå var det ständig passning av upphettade färgbad och så småning om började väggen där vi hängde garnerna att fyllas av härvor i alla möjliga färger. Det började med mestadels gula och gröna färger, men snart lades rosa och röda färger till och de vackra bruna härvorna från Stenlavsfärgningen. Vi gjorde efterbehandlingar med bland annat järnvitriol och ammoniak vilket gjorde att färgerna djupnade och blev klarare. Sedan var det dags för ytterligare spännande moment, att färga med indigo. Det är en annan typ av färgning som innebär lite fler olika moment och färglösningar. Några av de härvor vi tidigare färgat färgade vi över med indigo och kraftigt gröna och lila färger framträdde då. Naturligtvis färgade vi också härvor med bara indigo och fick många vackra nyanser av blått. Samt ganska blåa fingrar...


Indigofärgning
Vi fick också besöka Sätergläntans bibliotek och se vackra äldre textilier både från Sverige och från många andra hörn av världen. Mia höll också en förläsning för oss om textilfärgning genom historien. Främst om de blå och röda färgerna som alltid varit svåra att framställa och därför så eftertraktade och bevis på hög status.


Textilier från Sätergläntans bibliotek
En kväll gick alla kursdeltagare på hela Sätergläntan runt och tittade på varandras olika hantverksprojekt. Samtidigt som växtfärgningen pågick hölls andra kurser i träslöjd, smide, maskinstickning, vävning, broderi och spinning och det var väldigt roligt att se vad som pågick i de andra husen!


Sambons pågående trågskapande
När vi sista dagen fick välja ut de härvor vi skulle få ta med oss hem (enligt Mias intrikata och rättvisa valsystem) tror jag alla blev nöjda. Märkligt nog var vi alla inriktade på helt olika färgskalor.

Ordentligt trötta började min sambo och jag vår färd upp mot Umeå igen på söndagseftermiddagen. Sent kom vi hem, men väldigt nöjda med vår semester. Borta är fantastiskt bra, men hemma är ändå bäst!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar